NY Basement Rotterdam: a hotspot downtown

Hotel New York - Rotterdam

NY Basement is een nog onontdekt pareltje in de kelder van Hotel New York op de Kop van Zuid. Via de trap aan de zijkant van het pand ga je naar beneden en kom je in de kelder van Hotel New York terecht die volledig in de New Yorkse jaren ’20 – ’30 stijl is ingericht. Aan de ene kant van de zaak vind je een karakteristieke lange bar waaraan bartenders in wit overhemd met zwarte bretels cocktails voor je staan te shaken en aan de andere kant tafels gedekt met wit linnen. Deze zaak ademt sfeer!

NY Basement is niet enkel een ‘fine dining’ restaurant maar is ook een geweldige locatie om te borrelen of om diverse overheerlijke cocktails te drinken. Onlangs was Urban Maniacs te gast bij NY Basement om de nieuwe kaart te proeven van chefkok Edward de Ridder die 7 dagen per week zijn gasten probeert te verrassen met de meest bijzondere culinaire creaties.

Laagdrempelig dineren of all the way?

NY basement - brood met smeerselsDe kaart van NY Basement laat zien dat er een kok met passie in de keuken staat. Mooie gerechten met gedurfde smaakcombinaties die ze ook nog eens weten te combineren met een heerlijk glas wijn (waarvan er veel per glas te bestellen zijn) of zelfs met een cocktail. Naast hele gerechten zijn de meeste gerechten ook als een half gerecht te bestellen zodat je verschillende gerechten van de kaart kan proeven. Gelukkig kregen wij een vijf gangen menu voorgeschoteld met bijpassende dranken.

NY Basement versterkt de smaakvolle gerechten met bijpassende dranken

Na een heerlijke Hendrick Gin Tonic aan de bar te hebben gedronken is het tijd om aan tafel te gaan. Aan de mooi gedekte tafel starten we met nog een klein aperitief op basis van Gin geserveerd in een theekopje dat de fancy naam “Delightful G and Tea” mag dragen. Erg lekker!

Zeeduivel zachtgegaard & gebrandHet eerste gerecht dat werd uitgeserveerd door de enthousiaste gastvrouw was een zacht gegaarde en gebrande zeeduivel vergezeld met gedroogde tomaat, yoghurt, krokante zuurdesem, radijs, komkommer en een vinaigrette van snijbonen. Dit gerecht smaakte goed met de bijpassende witte Grüner Veltliner.

Ravioli van gambaHet tweede gerecht was een mooi stuk kabeljauw met daarbij een ravioli van gamba, bleekselderij, groene asperge en schaaldieren saus. Voornamelijk de ravioli van gamba is mij hierbij bijgebleven: mooi om te zien en een ware explosie van smaak.

Het derde gerecht dat we voorgeschoteld kregen was kalfszwezerik met buikspek van de BBQ, Le Puy linzen, knolselderij en long pepper jus. Zelf ben ik een ontzettend groot
fan van buikspek en ook deze creatie smaakte mij erg goed. Daarnaast streeldeBuikspek & Kalfszwezerik chefkok Edward de Ridder van NY Basement onze smaakpapillen verder door geen wijn bij dit gerecht te serveren maar een cocktail van Gin, Lillet Blanc en Masticha. Deze cocktail was krachtig en zacht van smaak en dat maakte dit gerecht voor mij helemaal af (hoewel het voor sommige gasten wellicht iets te sterk van smaak was).

Runderlende - NY Basement RotterdamAls vlees- en wijnliefhebber hoopte ik natuurlijk ook op een goed stuk vlees met een mooi glas rode wijn. De vierde gang was dan ook een feestje: runderlende van de BBQ met puree van gebakken ui, pommes fondant, geroosterde jonge prei en jus van Taggiasche olijf. De heerlijke rode wijn die bij het gerecht werd geserveerd was de: Diemersdal Seven Generations Pinotage 2015.

Chocolate bar dessert - NY BasementEen diner is natuurlijk niet compleet zonder lekker toetje. Ook daarvoor ben je bij NY Basement aan het goede adres. Een grote chocoladereep met een vulling van bloedsinaasappel, crumble en bloedsinaasappel sorbetijs gecombineerd met een sublieme dessertwijn: Domaine des Schistes – Rivesaltes Solera was de afsluitende gang van het diner. Werkelijk om je vingers bij af te likken.

NY Basement - High Wine JazzTussen de regels door hebben jullie het al kunnen lezen: wij van Urban Maniacs zijn fan van de NY Basement. Je kunt er heerlijk eten en daarnaast is NY Basement ook een perfecte borrelspot. Een simpel biertje of een door het kundig personeel geshakete cocktail in deze mooie tent zal je er in de luxe New Yorkse jaren ’20 – ’30 stijl van genieten.

NY Basement Rotterdam (WWW) Adres: Koninginnenhoofd 1, 3072 AD Rotterdam (In de kelder van Hotel New York). Tel: 010 439 0524

Wist je dat: Ze bij NY Basement ook regelmatig een High Wine in combinatie met live Jazz muziek organiseren? Zo waan je je weer even in jaren ’20 – ’30.

Laat een reactie achter